Verspreide ontslagen laten werknemers klauteren terwijl de economie afkoelt: NPR

Nicole Smith
Groep jonge volwassenen, van bovenaf gefotografeerd op verschillende geverfde asfaltoppervlakken, bij zonsopgang.

Klaus Vedfelt/Getty Images

Groep jonge volwassenen, van bovenaf gefotografeerd op verschillende geverfde asfaltoppervlakken, bij zonsopgang.

Klaus Vedfelt/Getty Images

Na een periode van ongelooflijke banengroei noemen veel economen het een afkoelingsperiode.

Het begon afgelopen winter – in februari – met Peloton. Het thuisfitnessbedrijf waarvan de aandelenkoers tijdens de pandemie meer dan verviervoudigde, kondigde aan dat het 2.800 banen schrapte.

Sindsdien zijn er meer ontslagaankondigingen geweest van andere hoogvliegers zoals Coinbase, Netflix, Tesla en meer.

“Ik denk dat een nuttige manier om na te denken over wat er op dit moment op de arbeidsmarkt gebeurt, is dat we een deel van die schuimigheid zien afnemen”, zegt AnnElizabeth Konkel, een econoom bij het Indeed Hiring Lab.

Het is een kleine troost voor de werknemer wiens baan verloren gaat.

Een nieuwe baan opende de deur naar het bedrijfsleven

Afgelopen oktober, een week voordat Tanisha Bates aan een nieuwe baan begon, besloot ze haar thuiskantoor op te knappen. Ze scheurde het tapijt uit en legde nieuwe vloeren, schilderde de muren en richtte zelfs een koffiebar op.

“Ik ga vanuit huis werken, dus ik heb het nodig om mijn gelukkige, mijn Zen-zone te zijn”, herinnert Bates zich toen.

Ze had een paar administratieve banen op scholen gehad en daarvoor in de detailhandel. Maar ze had haar oog laten vallen op de zakenwereld waar ze wist dat het geld beter zou zijn en het werk meer voldoening zou geven.

En ja hoor, in 2021 deed zich een geweldige kans voor met Stitch Fix. Het online bedrijf voor persoonlijke styling was op zoek naar rekruteringscoördinatoren om zijn team van stylisten te diversifiëren.

De baan was alles waar ze op had gehoopt. Ze ging aan de slag met een initiatief waar ze in geloofde: Stitch Fix helpen een diverser personeelsbestand op te bouwen. Bovendien was het loon prima en kon ze vanuit huis werken.

“Ik had het gevoel dat ik eindelijk deze perfecte balans tussen werk en privé had”, zegt Bates.

Ontslagen kwamen plotseling, maar waren niet helemaal een verrassing

Op 9 juni kwam er abrupt een einde aan. Bates was een van de 330 mensen die Stitch Fix heeft ontslagen, vanwege een teruglopend lidmaatschap en een onzekere economische omgeving.

Het was niet helemaal een verrassing. Een paar maanden eerder had de leiding van Stitch Fix zijn medewerkers laten weten dat het niet zo goed ging. Bates had kennis genomen van de ontslagen in Peloton en elders.

“Ik wist dat het moest gebeuren”, zegt Bates. “Het voelde gewoon super verslaan.”

Konkel wijst erop dat hoewel vacatures op gebieden als human resources en softwareontwikkeling de afgelopen maanden zijn afgenomen, ze hoog blijven, ruim boven waar ze waren vóór de pandemie.

“Mijn hoop is dat voor deze ontslagen… hopelijk kunnen ze profiteren van de kracht van de arbeidsmarkt”, zegt Konkel.

Volgens het Labour Department waren er eind mei 11,3 miljoen vacatures in de VS, vergeleken met een recordhoogte van 11,9 miljoen in maart.

Een recent afgestudeerde ziet baan ingetrokken voordat hij zelfs maar begint

In Chicago hoopt Andrés Crucetta dat de sterke arbeidsmarkt opnieuw vruchten afwerpt.

Crucetta was net klaar met zijn master in computerwetenschappen en openbaar beleid in Chicago en stond op het punt om naar San Francisco te gaan voor een baan bij een tech-startup toen hij een e-mail kreeg van het hoofd engineering.

Crucetta las het woord “update” en wist meteen dat er iets aan de hand was.

“Het is bijna alsof je een sms krijgt voor een breuk en je zegt:” Oh, hier gaan we. Ze wil gaan wandelen “, “zegt hij.

Het was nog maar ongeveer een maand geleden dat Crucetta de baan had aangenomen. Maar in deze economie veranderen dingen snel. Vijf dagen voordat hij zou beginnen, kreeg hij te horen dat het bedrijf een personeelsstop had ingevoerd.

Hij huilde een beetje en ging toen aan het werk om zijn plannen ongedaan te maken. Hij had een vliegticket en een onderhuur in San Francisco die geannuleerd moest worden. Hij moest snel tijdelijke huisvesting vinden in Chicago terwijl hij zijn zoektocht naar werk hervatte.

Als internationale student uit Venezuela heeft Crucetta 90 dagen vanaf het afstuderen om iets uit te zoeken.

“Ik heb veel hoop”, zegt hij. “Ik denk dat het gewoon een kwestie is van het proces opnieuw te doorlopen.”

Zoeken naar een baan voelt anders in zomer 2022

Bates, die ook weer aan het werk is jagen, zegt dat de dingen anders aanvoelen dan afgelopen herfst. Wervingsmanagers lijken minder betrokken. Het vinden van talent lijkt op een laag pitje te staan, zegt ze.

Ze heeft meer dan 70 sollicitaties ingediend en denkt dat ze misschien moet gaan nadenken over persoonlijke functies, waarbij ze haar geliefde thuiskantoor en die perfecte balans tussen werk en privé achter zich moet laten.

“Remote jobs zijn zo competitief, omdat iedereen uit de hele VS solliciteert. Het is alsof je het opneemt tegen de massa”, zegt ze.

Next Post

Een succesvolle terugkeer voor embedded wereld

ingebedde wereld had deze maand een succesvolle terugkeer, na eerder te zijn uitgesteld vanwege COVID-19. Als een evenement dat lang werd beschouwd als de ‘go-to’-plek om inzicht te krijgen in embedded systeemtechnologieën, was het geweldig om de display weer in volle kracht te zien, fulfilled meer dan 720 exposanten uit […]
Een succesvolle terugkeer voor embedded wereld