Grondstoffen raken julistorm met Poetin en Powell die angst opwekken

Nicole Smith

Grondstoffen gaan een tweede helft in die net zoveel onrust belooft als de eerste, waarbij de wereld wordt geconfronteerd met een escalerende energiecrisis, koper dat zich stort door de door de Fed gevoede recessieangst, en de Russische president Vladimir Poetin een schok voor Shell Plc aflevert.

Article content

(Bloomberg) — Commodities are careering into a second half that promises as much turmoil as the first, with the world facing an escalating energy crisis, copper plunging on Fed-fueled recession fears, and Russian President Vladimir Putin delivering a shock for Shell Plc.

Advertisement 2

Artikel inhoud

Het besluit van Rusland om de eigendom van de Sakhalin-2-gasfabriek te herschikken, levert problemen op voor het plan van Shell om zijn belang over te dragen. Een analist in Japan waarschuwde dat het “zelfs paniek zou kunnen veroorzaken” op de markten voor vloeibaar aardgas – hoewel Moskou zei dat het decreet van Poetin geen bedreiging vormt voor de bevoorrading en geen nationalisatie is.

Energiecrises en maatregelen van de centrale bank om de inflatie te verpletteren zorgen voor krachtige tegenwind op de markten, wat nog eens wordt onderstreept door de ineenstorting van het koper op vrijdag onder $8.000 per ton. De notulen van volgende week van de laatste vergadering van de Federal Reserve zouden meer details moeten geven over het denken van de bank. Er is ook het jaarverslag van de Verenigde Naties over voedselzekerheid, dat voorafgaat aan een belangrijke maand voor de door oorlog verscheurde tarwemarkt.

Poetins nieuwste Gambit

Advertentie 3

Artikel inhoud

Net op het moment dat Europa’s angst voor de Russische gasvoorziening een hoogtepunt bereikt, ontketende de man in het Kremlin een nieuwe energieverrassing. Poetin zorgde voor een bom voor buitenlandse investeerders in Sakhalin-2, waaronder Shell en het Japanse Mitsubishi Corp. en Mitsui & Co. De rechten op het project zullen worden toegekend aan een nieuw Russisch bedrijf, zonder enige vergoeding voor degenen die zich afmelden.

Wat dit precies betekent, is nog niet duidelijk. Maar de stap dreigt de inspanningen van Shell om zijn belang van 27,5% te verkopen te bemoeilijken, en werpt een wolk over de toekomst van de gaslevering aan Japan, dat voor ongeveer 9% van zijn geïmporteerde LNG afhankelijk is van Rusland. Verwacht meer te horen over hoe Japan de Russische gasimport zou kunnen vervangen – een taak die moeilijker is gemaakt omdat Europa hetzelfde doet.

Advertentie 4

Artikel inhoud

Zie ook: Japan zal worstelen om het zonder Russische energie te doen: QuickTake

Niets dan problemen

De Europese gas- en energiemarkten zijn in rep en roer en de energiecrisis is nog maar net begonnen. Het grootste risico in de komende weken is dat de Nord Stream-pijpleiding – Europa’s belangrijkste kanaal voor gas uit Rusland – niet opnieuw wordt opgestart na 10 dagen onderhoud dat begint op 11 juli. Ongeacht de uitkomst daar staan ​​de Europese politici onder grote druk om onmiddellijk te handelen om nog diepere problemen te voorkomen als de winter aanbreekt.

De focus blijft op zwaar verbruikend Duitsland, dat zijn gasrisiconiveau al naar de op een na hoogste “alarmfase” heeft verhoogd, het toezicht op de markt heeft verscherpt en enkele kolengestookte elektriciteitscentrales opnieuw heeft opgestart. De volgende stap zouden strengere stappen kunnen zijn om de vernietiging van de vraag te stimuleren. Het toestaan ​​van nutsbedrijven om hogere kosten door te berekenen aan klanten zou de rantsoenering van de voorraden versnellen, maar dat is een optie die minister van Economische Zaken Robert Habeck tot dusver heeft weerstaan.

Advertentie 5

Artikel inhoud

Manische metalen

Als koper echt een barometer is van de wereldeconomie, zouden we ons zorgen moeten gaan maken. Het metaal dat in elektrische bedrading wordt gebruikt, zakte voor het eerst sinds begin 2021 voor het eerst onder de $ 8.000 per ton. De toenemende waarschuwingen over een wereldwijde recessie wegen op alle metalen, en het voorzichtige herstel van China heeft tot dusver geleid tot een collectief schouderophalen van investeerders.

Wat nu? Enkele stabiele, niet-verrassende gegevens van grote economieën zouden de zenuwen moeten helpen stabiliseren. Beleggers zullen woensdag ook de notulen van de Fed nauwlettend in de gaten houden voor aanwijzingen over wat hun bijeenkomst in juli zou kunnen brengen. Maar er is niet veel op korte termijn dat veel goeds voorspelt voor koper, met de grote risico’s die naar beneden wijzen: verdere escalatie van de Europese energiecrisis zou de komende weken een diepere uitverkoop kunnen veroorzaken en $ 7.500 per ton in het vooruitzicht stellen.

Advertentie 6

Artikel inhoud

Evenwichtsoefening

Olie heeft net zijn eerste maandelijkse daling sinds november afgetopt uit angst voor een wereldwijde neergang, maar ondanks dat blijft de bevoorradingssituatie krap. De twee grote vragen die aan de markt hangen, zijn of de OPEC+ de productie nog verder kan opvoeren nadat de leveringen die tijdens de pandemie waren stopgezet, zijn hersteld, en of de vraag zal verdwijnen. President Joe Biden zal hopen op een volmondig ja op de eerste vraag wanneer hij later deze maand het Midden-Oosten bezoekt, maar er is scepsis dat de Saoedi’s voor een langere periode tegen hogere tarieven kunnen pompen.

Zie ook: Kan Saudi Aramco zijn olieproductiebeloften waarmaken?: Javier Blas

Saudi Aramco zal waarschijnlijk begin volgende week zijn officiële verkoopprijzen voor augustus bekendmaken, wat een indicatie zal geven van zijn vooruitzichten. Door Bloomberg ondervraagde raffinaderijen en handelaren verwachten een nieuwe stijging. In de VS zal de mate waarin Amerikanen in hun auto springen en de snelwegen raken tijdens het lange Independence Day-weekend van belang zijn. De vraag naar benzine met een voortschrijdend gemiddelde van vier weken is het laagste sinds 2014, met uitzondering van het door virussen geteisterde 2020, dus kijk of die vernietiging van de vraag aanhoudt.

Advertentie 7

Artikel inhoud

Waarheen?

“Wij in granen hebben nog nooit een oorlogsmarkt verhandeld, dus dit is allemaal nieuw”, zei een handelaar terwijl de tarweoogsten op het noordelijk halfrond beginnen. Deze maand zal testen hoeveel tarwe er op de markt kan komen, terwijl de voorraden van Oekraïne nog steeds ernstig beperkt zijn. Tarwe- en maïsfutures zijn teruggekeerd naar het niveau van voor de Russische invasie, wat mogelijk helpt om de stijging van de supermarktrekeningen van Kenia naar het VK en de VS te temmen. De maandelijkse momentopname van de VN van de wereldwijde voedselkosten wordt donderdag verwacht.

Zelfs met de neergang blijven de prijzen op hoge niveaus, waardoor de budgetten van importeurs en lage-inkomenslanden onder druk komen te staan. Ook van de VN komt woensdag een jaarlijks voedselzekerheidsrapport aan, waarin de laatste beoordelingen van honger in de wereld worden beschreven. De situatie verslechterde al voor de oorlog, en tientallen miljoenen meer zouden dit jaar niet genoeg te eten hebben, waarschuwde het Wereldvoedselprogramma.

Voor het dagboek

  • Klik hier voor oliemarkten
  • Klik hier voor metaalmarkten
  • Klik hier voor gasmarkten
  • Klik hier voor agrarische markten
  • Klik hier voor China

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties op de site worden weergegeven. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is in een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.

Next Post

Door conflicten sorteren voordat je aan het werk gaat

Fulfilled forse annuleringen van vluchten, uitdagende reizen en bergen bagage is de zomervakantie in volle gang. Terwijl werknemers zich klaarmaken om verder weg te reizen na een aantal jaren van verblijf. Hun vakantietijd boeken, ervoor zorgen dat ze een reisverzekering hebben en beginnen na te denken above wat ze moeten […]
Door conflicten sorteren voordat je aan het werk gaat