Fabrieken in Azië zwak ondanks opleving China, voedt angst voor wereldwijde recessie

Nicole Smith

Artikel inhoud

TOKYO — De productieactiviteit in Azië kwam in juni tot stilstand omdat veel bedrijven werden getroffen door leveringsonderbrekingen als gevolg van China’s strikte COVID-19-lockdowns, terwijl de risico’s van een scherpe economische vertraging in Europa en de Verenigde Staten de angst voor een wereldwijde recessie versterkten.

Een reeks onderzoeken op vrijdag toonde aan dat de Chinese fabrieksactiviteit in juni stevig opveerde, hoewel een vertraging in Japan en Zuid-Korea, evenals een krimp in Taiwan, de spanning van leveringsonderbrekingen, stijgende kosten en aanhoudende materiaaltekorten benadrukten.

Advertentie 2

Artikel inhoud

China’s productieactiviteit groeide in juni het snelst in 13 maanden, zo bleek uit een privé-enquête, aangezien de opheffing van de COVID-lockdowns fabrieken deed racen om aan de stevige vraag te voldoen.

Het terugdraaien van China’s lockdowns zou problemen in de toeleveringsketen kunnen verlichten en autofabrikanten en andere fabrikanten in staat stellen hun activiteiten te hervatten na ernstige verstoringen.

Sommige analisten waarschuwen echter voor nieuwe tegenwind, zoals de groeiende marktvrees dat agressieve renteverhogingen in de VS om de stijgende inflatie in te dammen, het land in een recessie zullen duwen en op de algemene wereldwijde vraag zullen wegen.

Beleidsverstrakking in veel andere economieën te midden van een gloeiend hete consumentenprijsdruk heeft de angst voor een scherpe wereldwijde economische neergang aangewakkerd en de financiële markten in de afgelopen maanden geschokt.

Advertentie 3

Artikel inhoud

“Er is hoop dat de Chinese economie zal aantrekken na een periode van enige zwakte. Maar nu bestaat het risico van vertraging in de Amerikaanse en Europese economieën”, zegt Yoshiki Shinke, hoofdeconoom bij het Japanse Dai-ichi Life Research Institute.

“Het zal een touwtrekken tussen de twee worden, hoewel er veel onzekerheid is over de wereldwijde economische vooruitzichten.”

De inkoopmanagersindex (PMI) van de Jibun Bank Japan Manufacturing daalde in juni van 53,3 in de voorgaande maand tot 52,7 in juni, en bleef daarmee boven de 50, een scheiding tussen krimp en expansie.

De S&P Global PMI van Zuid-Korea daalde ook tot 51,3 in juni, van 51,8 in mei, en daalde voor een tweede maand als gevolg van de belemmeringen door aanbodbeperkingen en een staking van vrachtwagenchauffeurs in juni.

Afzonderlijke gegevens toonden de Zuid-Koreaanse export, gezien als een proxy voor de wereldhandel, omdat de fabrikanten van het land in veel delen van de wereldwijde toeleveringsketen zijn gepositioneerd en in juni in het langzaamste tempo groeien in 19 maanden.

Advertentie 4

Artikel inhoud

Positief is dat de Chinese Caixin/Markit-productie-PMI in juni steeg tot 51,7 van 48,1 in de voorgaande maand, wat de eerste expansie in vier maanden markeert. Dat was ruim boven de verwachtingen van analisten voor een stijging tot 50,1.

De Caixin-enquête, die zich richtte op meer exportgerichte en kleine bedrijven in kustgebieden, volgt op officiële gegevens waaruit blijkt dat de fabrieks- en dienstensectoren van het land in juni drie maanden van activiteitsdaling doormaakten.

De wereldwijde PMI van de Taiwanese S&P daalde tot 49,8 in juni, van 50,0 in mei, terwijl die van Vietnam daalde tot 54,0 in juni van 54,7 in de voorgaande maand.

Lockdowns in China hebben de regionale en wereldwijde logistiek en toeleveringsketens verstrikt, waarbij zowel Japan als Zuid-Korea scherpe dalingen van de productie rapporteerden.

De Chinese economie is begonnen met het in kaart brengen van een hersteltraject uit de aanbodschokken veroorzaakt door strikte lockdowns, hoewel er risico’s blijven bestaan, zoals zachte consumentenbestedingen en angst voor een nieuwe golf van infecties. (Rapportage door Leika Kihara, redactie door Shri Navaratnam)

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is in een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.

Next Post

Denken aan Bitcoin als een platform

doorway Omid Malekan, auteur van “Vertrouwen opnieuw vormgeven: de vloek van de geschiedenis en de crypto-remedie voor geld, markten en platforms“ Het grootste deel van het gesprek en de controverse around Bitcoin richt zich op de valuta. Kan het als een soort geld worden beschouwd? Moeten gewone mensen erin investeren? […]
Denken aan Bitcoin als een platform