Denken aan Bitcoin als een platform

Nicole Smith

doorway Omid Malekan, auteur van “Vertrouwen opnieuw vormgeven: de vloek van de geschiedenis en de crypto-remedie voor geld, markten en platforms

Het grootste deel van het gesprek en de controverse around Bitcoin richt zich op de valuta. Kan het als een soort geld worden beschouwd? Moeten gewone mensen erin investeren? Hoe moeten mensen het waarderen? Hoe interessant die vragen ook zijn, de valuta zou niet kunnen bestaan ​​zonder de unieke infrastructuur waarop ze zich bevindt. In tegenstelling tot elke andere valuta, zou de Bitcoin-valuta niet kunnen bestaan ​​​​zonder het bitcoin-platform.

Technologieplatforms worden steeds belangrijker voor ons hele leven. Ze bepalen de resultaten in alles, van sociale media tot online winkelen en taxiritten tot on line daten. Ze behoren ook tot de meest waardevolle activa op aarde, zoals blijkt uit de marktwaarden van de bedrijven die ze exploiteren. Tegenwoordig neemt het vertrouwen in veel van deze diensten af ​​naarmate het steeds duidelijker wordt dat wat goed is voor het administration en de aandeelhouders, niet noodzakelijk goed is voor de gebruikers.

Bitcoin vertegenwoordigt een ander product voor het bouwen en exploiteren van een system. Dat system kan activiteiten zoals rideshare of sociale media niet aan, maar de architectuur wijst de weg naar een meer gedecentraliseerde en egalitaire benadering van on the internet interactie. De meeste mensen beschouwen het grootste succes als de waarde van de munten, maar nog indrukwekkender is misschien het simpele feit dat het werkt. Om te zien hoe, moeten we de ingewikkelde relatie tussen de munten en het onderliggende platform begrijpen – gezien door de lens van vertrouwen.

Vertrouwen is van onschatbare waarde. Of tenminste, dat was het vroeger. Het bestaan ​​van een gedecentraliseerd system voor waardeoverdracht – een platform dat financiële prikkels gebruikt om eerlijk gedrag te stimuleren – stelt ons nu in staat om vertrouwen te prijzen. In het geval van het Bitcoin-system staat het momenteel op honderden miljarden pounds, berekend doorway de dollarprijs van alle in omloop zijnde bitcoins op te tellen – de marktkapitalisatie.

De prijs van Bitcoin is altijd volatiel geweest en wordt bepaald doorway meerdere factoren. Maar één enter is belangrijker dan alle andere: de waargenomen veiligheid van het onderliggende platform, want veiligheid staat synoniem voor vertrouwen in een gedecentraliseerde location. Aangezien er geen Bitcoin Inc. is die aansprakelijk kan worden gesteld als het netwerk wordt geschonden, en er geen hoop is op een reddingsoperatie van de overheid als de hele zaak ongedaan wordt gemaakt, moet het system op zichzelf staan. Bitcoin houdt zich, net als elke andere mythe die de tand des tijds doorstaat, aan circulaire logica. Het platform is alleen veilig zolang mijnwerkers bereid zijn middelen uit te geven om hun munten te verwerven, maar de munten zijn alleen de moeite waard om te verwerven als het system veilig blijft. De blockchain stelt het verleden veilig, terwijl financiële prikkels de toekomst aandrijven. Een gedecentraliseerd system is een perpetuum mobile van vertrouwen, waarbij de munt de magie levert die nodig is om het draaiende te houden.

Toen Satoshi Nakamoto de slimme oplossing bedacht om een ​​vrij zwevende valuta uit te vinden om eerlijk gedrag te stimuleren, sloot hij een Faustiaanse overeenkomst met de altijd duellerende krachten van vraag en aanbod. Het Bitcoin-system zou worden beveiligd doorway de waarde van de munt, maar die waarde zou fluctueren, zoals alle activa doen. Om de munt een kans te geven om te vechten, beperkte Nakamoto het aanbod met een algoritmisch inflatieschema, een economische beslissing die de acceptatie sterk zou beïnvloeden.

Bitcoin-mining verschilt van andere soorten mining omdat de hoeveelheid inspanning geen invloed heeft op de productie. In tegenstelling tot een fysiek actief zoals goud, waar prijspieken ertoe leiden dat er meer aanbod op de markt wordt gebracht, en vice versa, heeft de prijs van bitcoin geen invloed op de productie. Bitcoin-mijnwerkers hebben geen macht over hoeveel munten er op een bepaald instant worden opgegraven. Mijnwerkers kunnen meer middelen inzetten om de puzzel op te lossen – en velen doen dit regelmatig om een ​​voorsprong op hun concurrentie te krijgen – maar dit heeft geen invloed op het maken van nieuwe munten. Het system is ontworpen om dit soort gedrag te detecteren en, mocht de totale hoeveelheid mijnbouwactiviteit toenemen, zal het zich aanpassen door de puzzel moeilijker op te lossen, vergelijkbaar satisfied goud dat op magische wijze verder ondergronds beweegt als iemand een grotere bulldozer brengt. Hoewel het totaal aan middelen dat aan Bitcoin-mijnbouw is besteed, in de loop der jaren drastisch is toegenomen, is de snelheid waarmee nieuwe munten worden gemaakt, in plaats daarvan afgenomen als gevolg van voorgeprogrammeerde halveringen van de mijnwerkersbeloning om de vier jaar. Een van de slimmere gevolgen van Nakamoto’s proof-of-function consensusmechanisme is dat meer mijnbouw leidt tot meer veiligheid, maar niet tot meer aanbod.

De vraag is een heel ander dier. De belangrijkste oorzaak van de volatiliteit van Bitcoin in de loop van de tijd is speculatie, en die speculatie wordt voornamelijk aangedreven doorway veranderende percepties van zowel vertrouwen in het netwerk als het waargenomen nut van de munt. Die schommelingen, die soms duizelingwekkend waren, bleven zich tegen hogere prijzen vestigen dan de vorige cyclus, waardoor we twee conclusies kunnen trekken: (1) het vertrouwen is gestaag gegroeid in dit gedecentraliseerde platform voor waardeoverdracht en (2) dat vertrouwen in bijna al het andere op internet gestaag is afgenomen, inclusief de gecentraliseerde platforms die nog steeds de macht hebben – en in het geval van individuele gebruikers vaak ontkrachten – al het andere.

De meeste mensen die gepassioneerd zijn in excess of de toekomst van Bitcoin zijn gepassioneerd about de munt. Veel belangrijker, wat vertrouwen betreft, is de toekomst van het platform.

*uittreksel uit “Vertrouwen opnieuw vormgeven: de vloek van de geschiedenis en de crypto-remedie voor geld, markten en platforms

Omid Malekan

Omid Malekan is de hoofdverklaarder van blockchain-technologie. Hij is adjunct-professor aan de Columbia Small business University, waar hij doceert about blockchain en crypto. Hij is al negen jaar een veteraan in de crypto-industrie en brengt het grootste deel van zijn tijd door als adviseur, opvoeder en pleitbezorger voor deze nieuwe manier om vertrouwen op te bouwen. Hij is ook de auteur van “Vertrouwen opnieuw vormgeven: de vloek van de geschiedenis en de crypto-remedie voor geld, markten en platforms“.

Next Post

3 vuile kleine geheimen die uw PPC-advertentiebureau u niet zal vertellen

Hoe goed begrijpt u eigenlijk hoe pay out-for each-click on (PPC) advertentiecampagnes werken? Als je bent zoals de meeste bedrijfsleiders, zijn PPC-advertentiecampagnes een beetje zoals worst: de eindresultaten zijn uitstekend, maar we zijn niet echt geïnteresseerd in hoe het ding wordt gemaakt. Dit is de reden waarom het inhuren van […]
3 vuile kleine geheimen die uw PPC-advertentiebureau u niet zal vertellen